steelbars & fingerpicks

In dit gedeelte van mijn site wil ik graag wat uitleg geven over het instrument zoals het ontstaan ervan, de stemming, beetje akkoordtheorie en het bespelen van de Pedal Steel


Wat is een Pedal Steel Gitaar ???


Wat is een Pedal Steel Gitaar ???Iedereen kent waarschijnlijk wel de gewone gitaar. Op de hals van de gitaar zitten metalen staafjes, die 'frets' worden genoemd. Door je vinger op de snaar te plaatsen tegen een van de frets wordt de lengte van de snaar ten opzichte van de brug gewijzigd en daarmee wordt de toonhoogte veranderd. Bij een steelgitaar zitten geen frets op de hals, maar je houdt een grote "fret" in je linkerhand, de STEELBAR. Door deze steelbar te verschuiven wordt ook hier de lengte van de snaar ten opzichte van de brug gewijzigd en dus veranderd ook de toonhoogte.
Op de 'gewone' gitaar vorm je akkoorden door je vingers telkens in een andere posities te zetten. De PedalSteelGitaar (PSG) is in een open E9 akkoord gestemd. Akkoorden worden gemaakt met behulp van voetpedalen en kniehevels die de lengte van verschillende snaren beïnvloeden en dus de toonhoogte veranderen. Hierover verderop in dit overzicht meer.


Klik hier voor een uitgebreide uitleg over het ontstaan van het instrumentKorte historie van het instrument


De PSG zoals we die nu kennen is ontstaan vanuit de Hawaii gitaar  Het instrument werd  (en wordt) bespeeld terwijl het op je schoot ligt. vandaar de naam LAPSTEEL


Dit instrument wordt eveneens met een  steelbar gespeeld, maar heeft een beperking met betrekking tot het maken van akkoorden. De enige mogelijkheid is de combinatie van de snaren die gepicked worden en het schuin leggen van de steelbar . Begin jaren 1940 vond John Moore een systeem waarbij het verhogen of verlagen van een toonhoogte per snaar kon gebeuren door middel van pedalen. Dit was echter niet geheel nieuw.  Bij de harp wordt de toonhoogte van verschillende snaren al  vanaf 1720 geregeld met pedalen. 

Gibson gebruikte dit 'harp-idee' en ontwikkelde een gitaar met 8 snaren en 6 pedalen die allen aan de linkerkant van het instrument waren bevestigd. Het instrument kwam in de jaren 1940 op de markt onder de naam "Electraharp"  • 1946 Epiphone brengt een gitaar uit en noemt dit instrument VARICHORD, waarbij hefbomen gebruikt werden die met de brug waren verbonden

  • In 1949 komen de Harlin Brothers met hun door pedalen bediende gitaar en noemt deze MULTI-CHORD
  • 1957 Shot Jackson komt in contact met Buddy Emmons en beginnen samen de Sho-Bud Company (SHOt-BUDdy). 


  • Fender komt uit met een dubbelneck, 10 snaren. Deze gitaar had niet alleen 10 pedalen maar ook een aangepaste changer die dubbele verhogingen en verlagingen mogelijk maakten. 

Tussen de jaren 1960 en 1965 vonden veel veranderingen plaats. Zane Beck ging weg bij Sho-Bud en ging zijn eigen gitaren (ZB) te bouwen. Kniehevels werden aangebracht en de verlaging van de lage E naar Eb werd standaard. Hall Rug gebruikte vaak de verhoging van E naar F en in 1963 begon Buddy Emmons samen met Ron Lashley de Emmons Guitar Company. 


Tom Morell, Danny Shields en Maurice Anderson startten met het bouwen van  MSA guitars en Anderson begon met het ontwikkelen van de 12-snarige universele stemming.


E-mail verzonden