Rechterhand


het gebruik van je rechterhand. . .

Met je rechterhand pick je de snaren.
De meeste steelplayers gebruiken 2 fingerpicks en een thumbpick (duimplectrum). Om steel te kunnen spelen heb je dus minimaal 2 metalen fingerpicks (National of Dunlop zijn de meest gebruikte) nodig en een plastic duimplectrum. Het meest gebruikt is de zgn. bluepick.
De beide fingerpicks kunnen omgebogen worden naar gelang je ze prettig voelt zitten. Probeer uit welk stand voor jou de makkelijkste is. Sommige steelgitaristen laten hun fingerpicks gewoon recht, terwijl andere ze helemaal om hun vingertop buigen. Probeer in elk geval te voorkomen dat je vingernagels de bovenliggende snaar mee pakken. Gebruik altijd je fingerpicks als je oefent. Het zal in het begin niet prettig aanvoelen, maar je raakt er aan gewend. Als je drie snaren tegelijk speelt pickt de duim de laagste, je wijsvinger de middelste en je middelvinger de hoogste snaar. Je rechterhand is ook belangrijk voor je toonvorming. Luister naar het verschil als je de snaren vlak bij je element pickt of je pickt wat verder naar het midden. Zoek een vaste plek voor je rechterhand. Als je een dubbelneck of een singleneck met extra pad hebt, is het gemakkelijk je rechter hand te laten steunen. Bij een singelneck zonder pad zul je een stand moeten zoeken die comfortabel voor je is.
De rechterhand is ook de hand waarmee je de snaren “blokt”. Blokken is het dempen van de snaren, zodat de snaar niet meer trilt en dus geen geluid meer produceert. Als je niet blokt, lopen alle tonen die je speelt door elkaar heen en dat wil je voorkomen Je wilt duidelijk afgescheiden tonen horen als je bijvoorbeeld een toonladder speelt. Blokken is een van de moeilijkste technieken die je zult tegenkomen bij het bespelen van de psg. We onderscheiden hier twee manieren waarmee geblokt kan worden. Het palmblokken en het pickblokken.  Elke steelgitarist blokt op zijn eigen manier. Er is geen wet die zegt dat je met je handpalm moet blokken. Ikzelf heb mijn ringvinger gebogen onder mijn hand en blok daarmee. Dit is voor mij het meest comfortabel, maar als je vindt dat je gemakkelijker met de handpalm blokt, moet je dat zeer zeker doen. Beide technieken worden vaak door elkaar gebruikt. Pickblokkken klinkt voor mij wat agressiever dan palmblokken, 


Hiernaast een oefening voor je rechterhand

Probeer dit te doen met zowel de palmblok als de pickblockmethode


E-mail verzonden